شیرینی های سلامتی؛ شکر استویا دکتر کرمانی


دیابت یکی از بیماری های شایع و خطرناک این روزها است که آمار آن روز به روز نگران کننده تر می شود. یکی از دلایل اصلی دیابت مصرف شکر و شیرین کننده های مصنوعی است. استفاده از شیرینی های طبیعی مانند عسل، خرما، توت و آب میوه یکی از راه های کنترل و محدود کردن مصرف شکر است. جدای از این موارد، یکی از شیرین کننده های طبیعی که در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته و ادعا می شود جایگزین شکر می شود، نوعی شکر گیاهی است که قدرت شیرین کنندگی آن بیشتر از نیشکر است و مضرات آن را ندارد. این قند طبیعی و گیاهی استویا نام دارد. گیاه استویا گیاهی حساس به حرارت است که به آن برگ قند نیز می گویند. تاریخچه شکر استویا به یک قرن پیش برمی گردد، اما مصرف این گیاه از قرن پانزدهم در میان بومیان آمریکا رایج بوده است. در سال 1931، محققان فرانسوی دریافتند که قدرت شیرین کنندگی گیاه استویا از شکر و ساخارین قوی تر است و در جنگ جهانی دوم، زمانی که شکر جیره بندی شد، استویا به عنوان یک جایگزین شیرین رایج شد. گیاه استویا یا Stevia rebodiana 200 تا 300 برابر شیرین تر از شکر است و کشت و تولید آن به آب و زمین کمتری نیاز دارد. این گیاه طعم تلخ و بوی نامطبوعی دارد و مراحل زیادی برای فرآوری آن انجام می شود تا محصول نهایی به دست آید. استویا تقریباً کالری صفر دارد و جایگزین خوبی برای شکر به حساب می آید، زیرا هر قاشق غذاخوری شکر 45 کالری دارد و باعث بسیاری از بیماری ها از جمله دیابت می شود. از سوی دیگر، قند استویا برای مقابله با دیابت نیز مفید شناخته شده است و اثرات مثبت آن بر تری گلیسیرید خون و پیشگیری از حملات قلبی بررسی شده است. استویا همچنین برای بهبود مقاومت به انسولین مفید است زیرا ترکیبات این نوع قند ذرات گلوکز را در روده بزرگ جذب کرده و از ورود این ذرات به جریان خون جلوگیری می کند. در نتیجه سطح قند خون پایین می ماند. خواص استویا برای کمک به ترک سیگار، درمان انواع سرطان، کنترل فشار خون، درمان بیماری های کبدی، بهبود سلامت دهان و دندان و بهبود پوکی استخوان مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته است. البته گیاه Rebodiana نیز مانند بسیاری از مواد غذایی دیگر می تواند عوارضی برای بدن داشته باشد یا ایجاد حساسیت کند. به خاطر داشته باشید که استویا یک ادرارآور است، به این معنی که باعث از دست دادن آب بدن می شود و مصرف بیش از حد آن ممکن است در عملکرد کلیه ها اختلال ایجاد کند و باعث کم آبی بدن شود. همچنین، استویا یک گشادکننده عروق است که رگ های خونی را گشاد می کند و فشار خون را کاهش می دهد. بنابراین به افرادی که مستعد فشار خون پایین هستند توصیه می شود از این شیرین کننده در حد اعتدال استفاده کنند. اگرچه قدرت شیرین کنندگی این قند گیاهی به قدری بالاست که یک قاشق چایخوری از آن یک لیوان چای یا قهوه تلخ را شیرین می کند، بنابراین جای نگرانی در مورد عوارض این ماده غذایی وجود ندارد زیرا عملا امکان مصرف آن در مقادیر زیاد استویا از نظر بافت، کیفیت و طعم با شکر معمولی متفاوت است. بنابراین گزینه مناسبی برای پخت و پز نیست و توصیه می شود برای غذاهای شیرینی که قرار است حرارت داده شوند استفاده نشود. این قسمت به تفصیل به این شیرینی طبیعی و خواص و عوارض احتمالی آن می پردازد. امتیاز کاربر

منبع: نی نی نیوز

دیدگاهتان را بنویسید