قاتل خاموش؛ کبد چرب و دیگر هیچ!


کبد یکی از اعضای حیاتی بدن است و وظایف مهمی را در بین اعضای داخلی بدن انجام می دهد. این اندام حساس یک توانایی منحصر به فرد دارد و آن این است که می تواند خود را بازسازی کند و به اندازه اولیه خود بازگردد. اما این قابلیت به این معنی نیست که کبد یک اندام ضد ضربه یا آسیب ناپذیر است! کبد عضوی بسیار حساس است و باید از آن مراقبت کرد. یکی از عوارض شایع کبدی، کبد چرب است که درجات مختلفی دارد و در دو نوع الکلی و غیر الکلی بروز می کند. کبد چرب یک بیماری خاموش و بدون علامت است و فرد مبتلا ممکن است برای مدت طولانی متوجه بیماری خود نشود، زیرا این بیماری اساساً علائم و نشانه های خاصی ندارد. کبد چرب الکلی در نتیجه مصرف بیش از حد مشروبات الکلی ایجاد می شود و تهدیدی جدی برای سلامت و زندگی بیمار محسوب می شود. کبد چرب غیر الکلی در اثر تغذیه نامناسب و مصرف زیاد غذاهای شیرین، محصولات فرآوری شده، چربی های ترانس و فست فودها ایجاد می شود. به همین دلیل چاقی خطر ابتلا به کبد چرب را افزایش می دهد و مشکلاتی مانند اضافه وزن، دیابت و چربی خون ارتباط مستقیمی با ابتلا به کبد چرب دارد. کبد چرب در مراحل پیشرفته ممکن است علائمی مانند بی اشتهایی، درد شکم، کاهش وزن ناگهانی و زردی پوست و چشم را ایجاد کند. یکی از راه های مطمئن برای مبارزه با کبد چرب کاهش وزن است. کاهش تنها 7 تا 10 درصد وزن بدن می تواند علائمی مانند التهاب، فیبروز و زخم کبد را بهبود بخشد. یکی از نکات مهم در مورد بیماری کبد چرب، نقش قند خون در ایجاد این بیماری است. بر خلاف اسم یا ظاهر این بیماری، تنها چربی ها نیستند که باعث کبد چرب می شوند، بلکه مصرف غذاهای شیرین تأثیر بسزایی در کبد چرب دارد. این فرآیند زمانی اتفاق می افتد که فرد قند زیادی مصرف کند. بدن قند مورد نیاز را به انرژی تبدیل می کند، اما تکلیف قند اضافی چه می شود؟ کبد وظیفه تصفیه خون را بر عهده دارد و قندهای ساده مانند فروکتوز و ساکارز را به چربی تبدیل کرده و آن را ذخیره می کند. فروکتوز در میوه ها، آب میوه ها و نوشیدنی های شیرین شده با شکر و عسل یافت می شود. پس به این نتیجه می رسیم که مصرف میوه ها علیرغم طبیعی بودن می تواند برای کبد مشکل ساز باشد، بنابراین لازم است در مصرف آنها اعتدال رعایت شود و مواد شیرین اعم از طبیعی و غیر طبیعی محدود شود. اسموتی ها و آب میوه ها فاقد فیبر هستند و در هر واحد میوه قند بیشتری دارند، بنابراین سعی کنید از میوه های کامل استفاده کنید و میوه های پرفیبر بیشتری را در رژیم غذایی خود بگنجانید. توت ها علاوه بر اینکه سرشار از فیبر هستند، قند کمتری دارند و برای سلامتی و کبد چرب بسیار مفید هستند. انواع سبزیجات، حبوبات و غلات کامل دوست کبد شما هستند و از چرب شدن کبد و تشدید این مشکل جلوگیری می کنند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید چربی هایی وجود دارند که نه تنها کبد شما را چاق نمی کنند، بلکه برای آن مفید هستند. آجیل، دانه ها، آووکادو، زیتون، روغن زیتون و اسیدهای چرب امگا 3 از جمله چربی هایی هستند که سطح کلسترول خون را کاهش داده و چربی کبد را بهبود می بخشند. در این قسمت از رادیو کرمانی بحث مفصلی در مورد کبد چرب، عوارض و علل این بیماری، راهکارهای پیشگیری و درمان آن و همچنین ارتباط این بیماری با تغذیه ترتیب داده ایم. امتیاز کاربر

منبع: نی نی نیوز

دیدگاهتان را بنویسید