محصولات اصلاح شده ژنتیکی (GMO) و اثرات آنها


در سال های اخیر مصرف محصولات دستکاری شده ژنتیکی در بسیاری از کشورها رایج شده است. اگرچه ادعا می شود این محصولات کیفیت بهتر و ماندگاری بیشتری دارند و هدف از تولید آنها کمک به جامعه بشری است. متأسفانه در آزمایش‌هایی که طی سال‌های گذشته توسط دانشمندان مستقل از شرکت‌های تولیدکننده این محصولات انجام شده، دیده شده است که مضرات این محصولات بر محیط‌زیست و سلامت انسان بسیار بیشتر از فواید آن است. از این رو تصمیم گرفتیم در این مقاله به بررسی فواید و مضرات غذاهای دستکاری شده ژنتیکی بپردازیم و در پایان ببینیم غیر gmo چیست و به چه غذاهایی اشاره می شود. اصلاح ژنتیکی چیست و غذاهای اصلاح شده ژنتیکی کدامند؟ بهتر است ابتدا ببینیم اصلاح ژنتیکی چیست و GMO یعنی چه. کلمه GMO مخفف ارگانیسم های اصلاح شده ژنتیکی یا غذای اصلاح شده ژنتیکی است. در مهندسی پزشکی با اهداف مختلف از دستکاری ژنتیکی محصولات برای کاهش هزینه تولید و افزایش کارایی آنها استفاده می شود. به عنوان مثال یکی از تغییرات ایجاد شده ایجاد مقاومت در برابر سموم است تا محصول اصلی در هنگام سمپاشی آسیب نبیند. غذاهای اصلاح شده ژنتیکی به غذاهایی گفته می شود که یک ژن اصلاح شده به آنها اضافه یا حذف شده است. همچنین گوشت و سایر محصولات به دست آمده از حیواناتی که از این محصولات تغذیه کرده اند یا محصولات تولید شده توسط موجودات دستکاری شده ژنتیکی نیز در این گروه قرار می گیرند. به عنوان مثال، گاوی که این محصولات را خورده است، شیر و مشتقات شیر ​​این گاو به عنوان غذای اصلاح شده ژنتیکی نیز شناخته می شود. سه شرکت بزرگ تولید کننده این محصولات در جهان مونسانتو، دوپونت و راکفلر هستند. شرکت مونسانتو بذرهای مقاوم در برابر علف کش و علف کش تولید می کند. یکی از این علف کش ها «گلیفوسیت» نام دارد و با هدف از بین بردن علف های هرز در مزارع کشاورزی تولید می شود. این سم با بذرهای مقاوم به این نوع سم ها به کشاورزان داده می شود تا کشاورزان به راحتی بتوانند کشت کنند. شرکت های تولیدی ادعا می کنند که چنین دانه هایی در برابر حشرات و آفات مقاوم هستند. اما مقاله منتشر شده توسط “شرکت بیوتک تست” در مورد این سموم نشان داد که اکثر آفات نسبت به این سموم مقاوم شده اند و استفاده از این سموم باعث ظهور آفات خطرناک تری شده است. به طور کلی اصلاح ژنتیکی محصولات باعث بهبود کیفیت آنها و کاهش هزینه های تولید می شود که باعث کاهش قیمت نهایی محصول می شود. اما به دلایل مختلف با مصرف و تولید این محصولات مخالفت می شود که در ادامه به آن می پردازیم. مزایا و معایب غذاهای دستکاری شده ژنتیکی مفید بودن یا نبودن استفاده از غذاهای اصلاح شده ژنتیکی به مزایا و معایب غذاهای اصلاح شده ژنتیکی بستگی دارد. یکی از مهم ترین خطرات این محصولات این است که گرده آنها باعث آلودگی ژنتیکی سایر محصولات کشاورزی و اثرات بد بر محصولات ارگانیک می شود. همچنین استفاده از این سموم باعث انقراض حشرات مفید، فقیر شدن خاک و از بین رفتن مواد آلی خاک می شود و علف های هرز با گذشت زمان نسبت به این سموم مقاوم می شوند که باعث ایجاد علف های هرز قوی تری در مزارع کشاورزی می شود. همچنین گیاهان مقاوم به آفات باعث مقاومت برخی حشرات و آفات در برابر این سموم شده است که برای از بین بردن آنها به سموم شیمیایی نیاز است. سموم شیمیایی آسیب زیادی به اکوسیستم و میکروارگانیسم های خاک وارد می کنند و باعث از بین رفتن حشرات مفید، نفوذ سموم به سطح زیرزمینی و آلودگی این آب ها می شوند. نتیجه همه این دستکاری ها به هم ریختن اکوسیستم طبیعی است. نتایج برخی تحقیقات انجام شده بر روی حیوانات آزمایشگاهی، شرکت تولیدکننده مونسانتو در یک پروتکل سه ماهه، ذرت های مقاوم به سم گلایفوسیت را روی موش ها آزمایش کرد و اعلام کرد که هیچ مشکلی برای این موش ها وجود ندارد. اما دانشمندی به نام سرالینی در سال 2014 در یک دوره دو ساله همین آزمایش ها را تکرار کرد.نتایج این مطالعه نشان داد که تمام موش هایی که ذرت اصلاح شده ژنتیکی مصرف کرده بودند به سرطان کبد، کلیه و هیپوفیز مبتلا شدند. همچنین موش های ماده از سرطان سینه و سقط جنین رنج می بردند. برخی از عوارض جانبی دیگری که تاکنون در مدل های حیوانی گزارش شده است عبارتند از: ایجاد آسم، آلرژی، پاسخ های التهابی، تغییر در عملکرد طحال، کبد، پانکراس، کلیه ها و ناباروری، اختلالات ایمنی، التهاب معده، اختلالات. در سیستم گوارش، رشد بیش از حد در لایه سلولی روده و اختلالات در روده. در واقع، از آنجایی که تحقیقات توسط خود شرکت های سازنده انجام می شود. با این حال، چارچوب زمانی صحیح برای این تست ها در نظر گرفته نمی شود. به همین دلیل متاسفانه از این آزمایشات نتایج درستی به دست نمی آید. نتایج برخی تحقیقات انجام شده در مورد مصرف این محصولات توسط انسان در سال 2013، دانشمندی به نام Bohn و همکارانش مطالعاتی را بر روی سه نوع دانه سویا آغاز کردند. این سه نوع سویا شامل انواع ارگانیک، کشت شده با آفت کش های شیمیایی و سویای اصلاح شده ژنتیکی شده بود. این تحقیقات و مطالعات نشان داد که سویای اصلاح شده ژنتیکی فاقد گلوکز، فروکتوز و قندهای خوب موجود در سویاهای ارگانیک است. در عوض، فیبر بیشتری در آنها وجود دارد که باعث ضخیم تر شدن گیاه می شود. این دانه های سویا همچنین سموم بیشتری را جذب می کنند و حاوی گلیفوسات (نوعی آفت کش) بیشتری هستند. متأسفانه آنها فرضیه نقش احتمالی علف کش ها در محصولات مصنوعی را در افزایش بیماری های مدرن برای انسان مانند بیش فعالی در کودکان، اوتیسم، آلزایمر، ناباروری، نقایص مادرزادی و سرطان تقویت می کنند. برخی دیگر از عوارض جانبی که تاکنون در انسان گزارش شده است عبارتند از: بروز واکنش های آلرژیک در افرادی که در این زمینه کار می کنند. وجود DNA گیاهی دستکاری شده ژنتیکی در سیستم گوارش انسان؛ وجود سم بوتولینوم در خون زنان غیر باردار، باردار و جنین آنها. احتمال تأثیر منفی محصولات دستکاری شده ژنتیکی و سموم آن بر فلور میکروبی بدن و دستگاه گوارش؛ اختلال در سیستم های هورمونی و باکتری های طبیعی روده. لازم به ذکر است که تحقیقات بیشتری برای ارزیابی مزایا و معایب غذاهای اصلاح شده ژنتیکی مورد نیاز است. متاسفانه در حال حاضر ارزیابی ریسک ناشی از مصرف این محصولات در بسیاری از موارد بر اساس روش های علمی معتبر انجام نمی شود و آزمایش های انجام شده برای اطمینان از سلامت و ایمنی این محصولات کافی نیست. بدون GMO چیست؟ حال ممکن است با وجود این معایب این سوال برای شما پیش بیاید که Gmo free یا Non gmo چیست و به چه محصولاتی می گویند. احتمالاً برچسب‌های Gmo free و Non gmo را روی محصولات مختلف دیده‌اید و احتمالاً این سؤالات در ذهن شما وجود دارد: Gmo free چیست؟ و Non gmo به چه معناست؟ اگر محصولی دارای این برچسب ها باشد به این معنی است که در هیچ یک از مواد تشکیل دهنده آن از محصول اصلاح شده ژنتیکی استفاده نشده است. چگونه محصولات ارگانیک، شیمیایی و اصلاح شده ژنتیکی را بشناسیم امروزه بسیاری از میوه ها و سبزیجات با یک کد چهار یا پنج رقمی به نام کد جستجوی قیمت یا Plu برچسب گذاری می شوند. برای تشخیص سریع و آسان نوع محصولات، می توانید به Plu روی محصول نگاه کنید. اگر این عدد 4 بود، محصول با استفاده از سموم و کودهای شیمیایی تولید شده است. اگر 5 بود و با 8 شروع می شد، این یک محصول اصلاح شده ژنتیکی (GMO) است. اگرچه برچسب گذاری Plu اجباری نیست، اما نمی تواند 100٪ باشد. مطمئن شوید که این کد روی محصول است. اگر 5 عدد بود و با 9 شروع می شد یعنی ارگانیک است. راه های جلوگیری از خرید محصولات دستکاری شده ژنتیکی با توجه به اینکه در مورد مضرات و مضرات استفاده از محصولات تراریخته صحبت کردیم، اکنون می خواهیم راه های اجتناب از خرید محصولات دستکاری شده ژنتیکی را به شما آموزش دهیم. برای این منظور هنگام خرید به موارد زیر توجه کنید: می توانید به موسساتی که دارای برچسب 100% Certified Organic هستند که دارای علائم زیر هستند اعتماد کنید: (USDA) USA Department of Agriculture Quality Assurance International (QAI) California Certified Organic Farmers ( CCOF) Oregon Tilth اگر روی محصولی فقط کلمه ارگانیک نوشته شده باشد، نمی توان مطمئن بود که این محصول دستکاری نشده است. در واقع این محصولات ممکن است حاوی 30 درصد مواد مصنوعی باشند. دولت های آمریکا و کانادا به کارخانه های دارای محصولات GMO اجازه استفاده از برچسب 100% Certified Organic را نمی دهند. Plu) Price Look Up) که روی میوه ها و سبزیجات ثبت شده است تا مشخص شود که آیا محصول خریداری شده ارگانیک، اصلاح ژنتیکی شده است یا از آفت کش ها و کودهای شیمیایی برای مبارزه با آفات در طول رشد این محصولات استفاده شده است. گوشت هایی را بخرید که دارای برچسب 100% Grass-Fed یا 100% Pasture-Fed هستند. زیرا برخی از گاوها در اواخر عمر خود با هدف افزایش چربی ماهیچه ها با ذرت GMO تغذیه می شوند. هنگام خرید مرغ و تخم مرغ، حتما به برچسب 100% Certified Organic توجه کنید. در مورد خرید ماهی پیشنهاد می شود حتما ماهی وحشی بخرید; زیرا ممکن است ماهی های پرورشی با بذرهای اصلاح شده ژنتیکی پرورش یافته باشند. به دنبال محصولاتی باشید که دارای برچسب Non-gmo یا Gmo-free هستند. سعی کنید از سوپرمارکت های محلی خرید کنید. زیرا بیشتر غذاهای دستکاری شده ژنتیکی از مزارع بزرگ صنعتی می آیند. می توانید برای اشتراک مزرعه کشاورزی حمایت شده از جامعه (CSA) ثبت نام کنید، یا اگر به صورت هفتگی به خرید محلی می روید، از کشاورزان در مورد بذرهایشان بپرسید. زیرا برخی از آنها ممکن است از دانه های GMO استفاده کنند. سعی کنید خودتان در خانه بپزید و از خرید فست فود و هر غذایی که در جعبه موجود است خودداری کنید. همچنین از مصرف غذاهای سرخ شده، فرآوری شده یا منجمد خودداری کنید، مگر اینکه نوع مواد و نوع روغن استفاده شده در پخت یا سرخ کردن غذا روی آن نوشته شده باشد و از روغن های مصنوعی در آنها استفاده نشده باشد. اگر امکان باغبانی برای شما وجود دارد، سعی کنید سبزیجات و میوه ها را در باغ خانه خود با استفاده از دانه های غیر Gmo بکارید. برای این منظور می توانید به سایت های SEED Servers و Seeds News مراجعه کنید. بسیاری از محصولات لبنی حاوی GMO هستند و برخی از کشاورزان به گاوهای خود هورمون های مهندسی ژنتیکی rBGH/rBST تزریق می کنند یا به آنها محصولات دستکاری شده ژنتیکی می دهند. در چنین مواردی، به دنبال محصولات لبنی بدون rBGH و rBST و برچسب 100٪ ارگانیک معتبر باشید. از راهنمای خرید استفاده کنید مرکز ایمنی غذا یک برنامه آیفون و اندروید را برای کمک به یافتن محصولات بدون GMO توسعه داده است. همچنین می توانید برنامه راهنمای خرید پروژه غیر gmo را دانلود کرده و از آن استفاده کنید. با شناسایی محصولاتی که به احتمال زیاد حاوی GMO هستند، می توانید از خرید آنها اجتناب کنید. برای خرید گیاهان و غذاهای اصلاح شده ژنتیکی حتما به برچسب 100% Certified Organic که شامل موارد زیر است توجه کنید: سویا و محصولات آن مانند شیر یا روغن سویا، توفو، ذرت و محصولات آن مانند آرد ذرت، روغن ذرت. نشاسته ذرت، گلوتن و شربت ذرت، روغن کلزا (کلزا)، شکر چغندر و شکر و شکر حاصل از آن، روغن کتان (پنبه) و روغن پنبه دانه، یکی از روغن های رایج در روغن نباتی، پاپایای هاوایی، کدو سبز، کدو سبز، تابستان کدو حلوایی زرد اگر به رستوران می روید می توانید از مدیر رستوران در مورد موادی که در پخت غذا استفاده می شود سوال کنید و اگر متوجه شدید که از محصولات ارگانیک در آشپزی استفاده نمی کنند باید از خوردن توفو، لوبیا و … چیپس، ذرت و هر محصولی که حاوی ذرت و سویا باشد. بیشتر خوراکی هایی که حاوی قند هستند از GMO ها به دست می آیند. همچنین بپرسید از چه نوع روغن پخت و پز استفاده می کنند. اگر از روغن نباتی، مارگارین، روغن پنبه دانه یا روغن ذرت استفاده می کنند، از آنها بخواهید در صورت امکان غذای شما را با روغن زیتون یا روغن هسته انگور آماده کنند. فریب کلمات طبیعی یا کاملا طبیعی را نخورید. زیرا استفاده از این کلمات نوعی بازاریابی هوشمندانه است. مطالعات نشان داده است که مصرف کنندگان کلمه Natural را به کلمه Organic ترجیح می دهند. اگر در مورد این موضوع سوالی دارید اینجا بپرسید تا پزشکان مجله سیب به شما پاسخ دهند. دکتر پراستو چمن رخ، متخصص میکروبیولوژی پزشکی از دانشگاه مریلند، ایالات متحده، عضو انجمن میکروبیولوژی آمریکا، محقق در بخش انکولوژی UCLA-Health، کارشناس بهداشت، سوالات متداول در مورد محصولات اصلاح شده ژنتیکی غیر gmo پرسیده می شود. محصولات بدون برچسب Gmo محصولاتی هستند که در هیچ مرحله ای از تولید خود اصلاح ژنتیکی نشده اند. محصولات غذایی اصلاح شده ژنتیکی چیست؟ محصولاتی هستند که در محتوای ژنتیکی خود دستکاری شده اند تا راندمان تولید افزایش یابد. اصلاح ژنتیکی چیست؟ در مهندسی پزشکی با اهداف مختلف سعی بر کاهش هزینه تولید و افزایش کارایی آن با دستکاری ژنتیکی محصولات می باشد.

منبع: نی نی نیوز

دیدگاهتان را بنویسید