اگر کاشت دندان داشته یا قصد انجام آن را دارید، باید با علائم پس زدن ایمپلنت آشنا شوید. حدود ۳٪ از افراد ممکن است در کوتاهمدت یا بلندمدت دچار این عارضه شوند. پس زدن ایمپلنت علائم و نشانههایی داشته که دندانپزشک باتوجهبه آنها میتواند عارضه را تشخیص دهد. در این مطلب همراه ما باشید تا توضیح دهیم علائم پس زدن آن چیست؟ چرا این اتفاق میفتد؟ آیا راهی برای درمان آن وجود دارد؟ در صورت مشاهده این علائم چه کاری باید انجام دهیم؟
اگر میخواهید کاشت دندان انجام دهید، بهتر است برای کسب اطلاعات در مورد عوارض و علائم مشکلات ایمپلنت با دندانپزشک مشاوره داشته باشید. برای ارتباط با پزشک میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
علائم پس زدن ایمپلنت چیست؟
یکی از بهترین روشها برای جایگزینی دندان ازدسترفته ایمپلنت دندان است. ایمپلنت یک پایه فلزی داشته که درون استخوان فک قرار میگیرد. معمولا جنس آن از تیتانیوم یا زیرکونیوم است. تیتانیوم زیست سازگار بوده و حساسیت به آن بسیار نادر است. اما به دلایل دیگری ممکن است این پایه فلزی در جای خود تثبیت نشود.
میزان موفقیت درمان با ایمپلنت بسیار بالا است و بیشتر افراد از آن راضی هستند. اما حدود 3% از افراد ممکن است دچار عوارض ایمپلنت شوند. در این افراد بهمرور علائم پس زدن ایمپلنت ظاهر میشود.
برای تثبیت ایمپلنت در استخوان فک دو نوع ثبات اتفاق میفتد. در ابتدا یک ثبات مکانیکی ایجاد شده و بعد از ۳ ماه ثبات ثانویه به نام استئو اینتگراسیون ایجاد میشود. با تماس مستقیم، ساختاری و عملکردی بین استخوان فک و پایه فلزی ایمپلنت این نوع ثبات به وجود میآید. اما گاهی ممکن است انسجام استخوان با ایمپلنت به مشکل بخورد.
از مهمترین علائم پس زدن ایمپلنت دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. ادامه پیدا کردن درد و ناراحتی
بعد از قراردادن ایمپلنت در لثه مقداری درد و ناراحتی طبیعی است. شما احتمالا در یک هفته اول درد خواهید داشت. اما اگر این درد در مدت طولانی قطع نمیشود یا بهمرور شدید میشود، باید به دندانپزشک اطلاع دهید. بهویژه اگر هیچ حادثهای مانند ضربه اتفاق نیفتاده باشد و درد از بین نرود، احتمالا نشانه پس زدن ایمپلنت است.
درد و ناراحتی تا یک هفته بعد از جراحی ایمپلنت طبیعی است. اما اگر درد ادامه داشت یا تشدید شد، حتما به دندانپزشک مراجعه کنید.
اگر درد ناحیه ایمپلنت شدید شد یا بعد از چند روز برطرف نشد، احتمال دارد از علائم پس زدن ایمپلنت باشد.
۲. شل شدن ایمپلنت
یکی از علائم پس زدن ایمپلنت شل شدن آن است. ایمپلنت شل میتواند به دهان و دندانهای مجاور آسیب وارد کند. در صورت بروز چنین نشانهای حتما باید به دندانپزشک مراجعه کنید. شل شدن ایمپلنت تحت هیچ شرایطی طبیعی نیست. زمانی که ایمپلنت در استخوان فک قرار میگیرد، شما نباید آن را در دهان خود احساس کنید. در واقع ایمپلنت باید مشابه دندان طبیعی شود. اگر آن را دهان خود احساس میکنید یا ایمپلنت کمی تکان میخورد، باید علت آن بررسی شود.
شل شدن ایمپلنت در هیچ شرایطی طبیعی نیست و نشانه پس زدن ایمپلنت است.
۳. مشکل در جویدن یا گاز زدن غذا
ایمپلنت باید مثل دندان طبیعی باشد و در دهان احساس نشود. اگر هنگام غذا خوردن دچار درد و ناراحتی میشوید، احتمالا نشانه پس زدن ایمپلنت است. همانطور که اگر دندان طبیعی هنگام خوردن غذا درد بگیرد، نشانه مشکل در دندان است. درصورتیکه ایمپلنت زمان جویدن و گاز زدن غذا درد گرفت، حتما به دندانپزشک خود اطلاع دهید.
۴. التهاب لثه
التهاب و تورم لثه در روزهای اول بعد از جراحی طبیعی است. اما این مورد نیز در صورت شدید شدن یا تداوم داشتن میتواند علامت جدی باشد. معمولا التهاب بیش از یک هفته نشانه عفونت ایمپلنت است. عفونت در مراحل اولیه با مصرف آنتیبیوتیک درمان میشود. اما اگر شدت پیدا کند، منجر به پس زدن ایمپلنت شده و حتی میتواند در خون جریان پیدا کند. پس این نشانه را باید جدی بگیرید. احتمالا دندانپزشک داروی آنتیبیوتیک و دهانشویه ضدباکتری تجویز میکند.
التهاب و تورم لثه میتواند نشانه عفونت ایمپلنت یا پس زدن آن باشد.
۵. واکنش آلرژیک
در مواقع نادر ممکن است به علت حساسیت به فلز تیتانیوم، ایمپلنت پس زده شود. این واکنش آلرژیک ناگهانی ایجاد شده و شخص دچار علائم زیر میشود.
ازدستدادن حس چشاییتورم اطراف لثهاحساس سوزنسوزن شدن
به نقل از arthurglosmandds در رابطه با آلرژی به ایمپلنت:
گاهی اوقات، بدن اشیا خارجی را پس میزند. از جمله مواردی مانند پیوند اعضا، پروتزها و دندانهای جایگزین. اگر حتی سالها پس از جراحی ایمپلنت دندان، درد، التهاب، لرز یا تب را تجربه کردید، ممکن است بدن شما آلیاژ تیتانیوم را رد کند.
۶. فرورفتگی لثه اطراف ایمپلنت
تحلیل بافت لثه میتواند به دلیل بیماری لثه، کمبود استخوان یا ایمپلنت نامناسب ایجاد شود. اگر در اطراف ایمپلنت التهاب مشاهده میکنید و روکش ایمپلنت به طور غیرطبیعی بلند است، احتمالا دچار تحلیل بافت لثه شدهاید. اگر دندانپزشک مهارت کافی داشته باشد و ایمپلنت را در جای درست و با زاویه مناسب قرار دهد، احتمال بروز این عارضه کاهش پیدا میکند.
فرورفتگی لثه در اطراف ایمپلنت ممکن است به علت بیماری لثه یا کمبود تراکم استخوان ایجاد شود.
علت پس زدن ایمپلنت چیست؟
برخی عوامل میتوانند روی موفقیت درمان با ایمپلنت تاثیر داشته باشند. قیمت ایمپلنت دندان بالا بوده و برخی افراد برای کاهش هزینه ممکن است جراحی را به دندانپزشک کم تجربه سپرده یا از مواد با کیفیت پایین استفاده کنند. اگر هر یک از موارد زیر در مورد شما صدق میکند، احتمال پس زدن ایمپلنت بالا میرود.
ابتلا به بیماری لثه که منجر به عفونت بافت لثه و استخوان فک میشود.سیگارکشیدن احتمال این عارضه را افزایش میدهد.کمبود حجم و تراکم استخوان یا ابتلا به بیماری پوکیاستخوانبیماریهای زمینهای مانند آرتریت روماتوئید و دیابتمصرف برخی داروهاعدم رعایت بهداشت دهان و دندانتجربه و دانش کم دندانپزشک و جراح.
اگر هر یک از مشکلات ذکر شده شامل حال شما میشود، باید به علائم پس زدن ایمپلنت توجه بیشتری داشته باشید. در صورت بروز هر یک از این نشانهها حتما به دندانپزشک مراجعه کنید. برای مشاوره با دندانپزشک میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
برای درمان پس زدن ایمپلنت دندان روشی وجود دارد؟
اگر دچار علائم پس زدن ایمپلنت هستید، باید به دندانپزشک مراجعه کنید. پزشک با معاینه اولیه و تجویز عکس با اشعه ایکس میتواند این عارضه را تشخیص دهد. در این شرایط باید ایمپلنت را از دهان خارج کرد. بعد از خارجکردن ایمپلنت میتوان باتوجهبه شرایط و میزان آسیب به استخوان فک برای جراحی مجدد تصمیم گرفت. در واقع درمانی برای پس زدن ایمپلنت وجود ندارد.
برای جلوگیری از پس زدن ایمپلنت چه کنیم؟
با اقداماتی میتوان میزان موفقیت درمان با ایمپلنت را افزایش داد. به موارد زیر توجه داشته باشید تا احتمال پس زدن ایمپلنت به صفر برسد.
اگر دچار بیماری لثه هستید، قبل از جراحی ایمپلنت آن را درمان کنید.تراکم استخوان باید پیش از جراحی بررسی شود. در صورت نیاز انجام جراحی پیوند استخوان ضروری است.سیگار را ترک کنید. سیگار احتمال عفونت را افزایش میدهد.بهداشت دهان و دندان را جدی بگیرید. هر روز حداقل دو بار از نخ دندان و مسواک استفاده کنید.رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید.مواد غذایی تضعیفکننده سیستم ایمنی مانند نمک، شکر و چربی باید محدود شوند.هر ۶ ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه کنید.
سوالات متداول شما
اگر قصد کاشت دندان را دارید یا بعد از کاشت دچار علائم پس زدن ایمپلنت شدهاید، احتمالا با سوالاتی در مورد این نشانهها روبرو شدهاید. به همین دلیل در ادامه تعدادی از سوالات پرتکرار شما را مطرح کرده و پاسخ آنها را ارائه دادهایم.
چرا ایمپلنت دندان شکست می خورد؟ عوامل مختلفی میتوانند روی این عارضه تاثیر داشته باشند. گاهی تجربه و دانش کم جراح باعث بروز این مشکل میشود. قرارگرفتن ایمپلنت در جای نامناسب یا زاویه اشتباه باعث شل شدن آن میشود. مواردی مانند عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، بیماری لثه، بیماریهای زمینهای و کمبود تراکم استخوان از دیگر دلایل پس زدن ایمپلنت هستند. در مواقع نادر نیز ممکن است شخص دچار واکنش آلرژیک شود. اگر علائم پس زدن ایمپلنت را مشاهده کردم چه کنم؟ درصورتیکه هر یک از علائم ذکر شده ظاهر شد، حتما به دندانپزشک مراجعه کنید. برخی از این علائم با تشخیص زودهنگام برطرف شده و نیازی به خارجکردن ایمپلنت نیست. از کجا بفهمم که ایمپلنت پس زده شده است؟ اگر ایمپلنت را در دهان خود احساس میکنید، درد و تورم بعد از یک هفته از بین نمیرود، ایمپلنت شل شده است یا هنگام غذا خوردن درد دارید، باید برای بررسی علائم پس زدن ایمپلنت به دندانپزشک مراجعه کنید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دندانپزشک
علائم پس زدن ایمپلنت شامل درد مداوم و شدید، تورم لثه، درد هنگام غذا خوردن و شل شدن ایمپلنت است. اگر دچار هر یک از این علائم شدید، باید به دندانپزشک مراجعه کنید. معمولا نیاز است ایمپلنت خارج شود و پس از گذشت مدتی میتوان در مورد جراحی مجدد صحبت کرد. تجربه و دانش دندانپزشک در کاهش این عارضه تاثیر زیادی دارد. اگر جراح ایمپلنت را در جای نامناسب یا زاویه اشتباه قرار دهد، احتمال پس زدن ایمپلنت بیشتر میشود.
برای بررسی این علائم و کسب اطلاعات بیشتر در مورد پس زدن ایمپلنت باید با دندانپزشک مشاوره داشته باشید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو به صورت حضوری، آنلاین یا تلفنی با دندانپزشک در ارتباط باشید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
منبع: نی نی نیوز