دیابت نوع یک که به آن دیابت نوجوانان یا دیابت وابسته به انسولین هم میگویند، نوعی بیماری مزمن است که غده پانکراس در آن انسولینی تولید نمیکند. انسولین، هورمونی است که بدن از آن برای ورود قند (گلوکز) به سلولها و تولید انرژی استفاده میکند. عوامل مختلفی مثل ژنتیک و برخی ویروسها از علل اصلی ایجاد دیابت تیپ1 هستند. اگرچه دیابت نوع 1 معمولا در دوران کودکی یا نوجوانی روی میدهد، اما احتمال ابتلا به این دیابت وابسته به انسولین در بزرگسالی هم وجود دارد.
تا به امروز حتی پس از انجام پژوهشهای فراوان، هنوز درمان قطعی برای دیابت تیپ 1 وجود ندارد. و درمان صرفا در جهت کنترل میزان قند مصرفی در خون با استفاده از انسولین، رژیم غذایی و سبک زندگی است تا از بروز عوارض احتمالی جلوگیری شود. در ادامه با ما همراه باشید تا با بیماری دیابت نوع 1، علائم دیابت نوع یک، و درمان آن بیشتر آشنا شوید. شما میتوانید با دریافت مشاوره آنلاین و یا حضوری از متخصص غدد یا دکتر داخلی در دکترتو، روند درمانی خود را پیش بگیرید.
دیابت نوع یک چیست؟
در افراد مبتلا به این نوع از دیابت یعنی دیابت نوع یک (Type 1 diabetes) غده پانکراس انسولینی تولید نمیکند یا میزان انسولین تولید شده توسط پانکراس بسیار پایین است. انسولین هورمونی است که قند خون برای تولید انرژی در سلولها را تامین میکند. در مبتلایان به دیابت نوع یک، بدن به خاطر کمبود انسولین نمیتواند گلوکز را پردازش کند. بدون انسولین، قند موجود در خون نمیتواند وارد سلولها شود و در خون انباشته میشود. تجمع گلوکز در خون باعث بالا رفتن قند خون شده و به بدن آسیب میرساند.
هرچند که ابتلا دیابت تیپ 1 ممکن است در هر سنی اتفاق بیفتد، اما معمولا در کودکان، نوجوانان و جوانان شایعتر است. دیابت تیپ ۱ به نسبت دیابت نوع ۲ کمتر شایع است؛ فقط حدود ۵ تا ۱۰ درصد مبتلایان به دیابت تیپ یک مبتلا هستند. در حال حاضر روشی برای پیشگیری از دیابت نوع یک وجود ندارد به علاوه اینکه درمان آن هم قطعی نیست و صرفا باید با بیماری مدارا کرد. با روشهای زیر میتوان بیماری را بهتر کنترل کرد:
دیابت نوعی بیماری مزمن است که پانکراس در آن انسولینی تولید نمیکند.
میزان قند خون در دیابت نوع یک
قند خون، ماده سوختی اصلی بدن است که توسط مواد غذایی تامین میشود. در حالت طبیعی، سیستم بدن به صورت طبیعی و اتوماتیک، میزان قند خون را کنترل میکند، اما در افرادی که از دیابت تیپ یک رنج میبرند، سیستم کنترل قند خون مختل شده و فرد دیابتی باید خودش میزان قند خون را اندازهگیری و کنترل کند.
شرایط مختلفی مثل گرسنگی و تغذیه روی میزان قند خون در دیابت تیپ 1 تاثیر میگذارند. سن بیمار، تعداد سالهای ابتلا به دیابت، نوع درمان دیابت و بیماریهای زمینهای از جمله مواردی هستند که روی میزان قند خون در دیابت نوع یک تاثیر میگذارند. میزان قند خون در دیابت نوع یک را میتوان بلافاصله پیش از غذا، در حالت ناشتا و بعد از غذا اندازهگیری کرد. در واقع عدد قند خونی که بلافاصله پیش از غذا اندازهگیری میشود نقش مهمی در درمان دیابت داشته و نوع درمان را مشخص میکند.
میزان قند خون ایدهآل قبل از غذا در افراد بالغ باید بین ۸۰ تا ۱۳۰ میلیگرم باشد. کبد در طول شب، قند زیادی تولید میکند، اما در این فاصله انسولین آزاد نمیشود به همین خاطر قند خون ناشتا در افرادی که میزان انسولین تولیدی کافی ندارند از حد طبیعی بیشتر خواهد بود.
زمانی فرد برای دیابت نوع ۱ تشخیص داده میشود که میزان قند خون ناشتا در دو بار اندازهگیری بیشتر از ۱۲۶ میلیگرم (۷ میلیمول) باشد. میزان قند خون رندوم در این افراد میتواند تا ۲۰۰ میلیگرم (۱۱ میلیمول) هم بالا رود.
در دیابت نوع ۱ بدون وجود انسولین قند نمیتواند وارد سلولها شود و در نتیجه قند خون افزایش مییابد.
علائم دیابت نوع یک
به نقل از «mayoclinic» دیابت تیپ 1 هم همچون دیابت بیمزه علائم مختلفی دارد که ممکن است ماهها یا شاید سالها طول بکشد که این علائم خود را نشان بدهند. گاهی هم طی چند هفته یا ماه به صورت ناگهانی بروز پیدا میکنند. از شایعترین علائم دیابت نوع یک میتوان به موارد زیر اشاره کرد که با مشاهده آنها باید به پزشک متخصص مراجعه کنید:
تاری دیدگرسنگی شدیدتشنگی شدیدتکرر ادرارکاهش شدید وزن بیدلیل در فاصله زمانی کوتاهخستگیو ضعفتغییرات خلقی و تحریکپذیریشب ادراری در کودکان.
خستگی و ضعف در کنار تشنگی و گرسنگی شدید و تکرر ادرار از علائم این بیماری است.
دیابت نوع یک در کودکان
زمانی به دیابت تیپ 1، دیابت نوجوانان هم میگفتند، چرا که بیشتر در کودکان و نوجوانان مشاهده میشود در حالی که دیابت نوع دوم بیماری است که بیشتر در افراد بالغ و بزرگسال رواج دارد، البته احتمال ابتلا در هر سنی وجود دارد. علائم و نشانههای دیابت نوع یک در کودکان به شرح زیرند:
شب ادراری یا تکرر ادرارکاهش وزناحساس ضعف و خستگیگرسنگی یا تشنگی مکررتغییرات خلقیتاری دید.
دیابت در کودکان همانند بزرگسالان با انسولین درمان میشود. اخیرا نسل اول لوزالمعده مصنوعی برای استفاده در کودکان مورد تایید جامعه پزشکی قرار گرفته است. وسیلهای که زیر پوست کار گذاشته میشود و قند خون را به صورت مستمر اندازهگیری میکند و به صورت اتومات میزان انسولین موردنیاز بدن را تولید میکند، البته یکی از روشهای رایج برای کنترل دیابت نوع یک در کودکان همان استفاده از روش دستی تزریق انسولین و کنترل قند خون است که باید با همراهی و کمک والدین انجام شود. کودکان مبتلا به دیابت تیپ یک میتوانند بدون هیچ مشکلی مثل کودکان عادی زندگی سالمی داشته باشند.
اگر در کودک خود علائمی مانند شب ادراری یا تکرر ادرار، خستگی، گرسنگی و تشنگی شدید، تغییرات خلقی یا تاری دید را میبینید، بهتر است با متخصص غدد در دکترتو یا دکتر اطفال مشورت کنید.
تشخیص دیابت نوع یک
معمولا روشها و آزمایشهای مختلفی برای تشخیص دیابت تیپ 1 وجود دارد که برخیها سریع و در لحظه انجام میشوند و برخی آزمایشها هم زمانبر هستند و باید چند ساعتی بیمار تحت کنترل باشد، این موضوع در رابطه با سایر انواع دیابت همچون دیابت بارداری هم صدق میکند. دیابت نوع 1 معمولا بهسرعت پیشروی میکند. متخصص دیابت و غدد برای تشخیص دیابت نوع یک از آزمایش قند استفاده میکند. تستهای زیر به تشخیص این دیابت کمک میکنند:
میزان قند خون ناشتا در دو آزمایش جداگانه بیشتر از ۱۲۶ میلیگرم باشدمیزان قند خون تصادفی بیشتر از ۲۰۰ میلیگرم باشد و فرد سایر علائم دیابت را هم داشته باشد.جواب آزمایش هموگلوبین ایوانسی (Hemoglobin A1c) در دو آزمایش مجزا بیشتر از ۶.۵ باشد.
گاهی ممکن است تشخیص بیماری تا بروز عوارض یا تشدید علائم علیرغم درمان به تاخیر بیفتد.
درمان دیابت نوع یک
دیابت نوع 1 درمان قطعی ندارد و صرفا روشهایی برای کنترل بیماری وجود دارند که برخی روشهای رایج شامل این موارد میشوند:
مصرف انسولین به صورت منظم و روزانهپیوند پانکراستزریق داروی پراملینتید با انسولینداروی متفورمین همراه با انسولینکنترل وزنورزش منظمتغییر سبک زندگی و انتخاب برنامه غذایی سالمکنترل مصرف کربوهیدرات، چربی و پروتئین.
شما میتوانید با دریافت مشاوره آنلاین و یا حضوری از متخصصین دکترتو، روند درمانی خود را پیش بگیرید.
تزریق انسولین به صورت روزانه از اولین درمانهای این بیماری است.
درمان دیابت نوع یک در طب سنتی
طب سنتی راهکارهای زیادی برای درمان دیابت نوع یک ارائه میدهد. درست است که منشا داروها در طب سنتی گیاهی هستند و عوارض داروهای شیمیایی را ندارند، اما از آنجایی که واکنش بدن افراد باهم تفاوت دارد حتما پیش از انتخاب هر روش دارویی سنتی با دکتر دیابت خود مشورت کنید. درمان دیابت تیپ 1 در طب سنتی صرفا محدود به گیاهان دارویی نمیشود، بلکه مصرف خوراکیهایی مثل میوه، سبزیجات، آجیل و مغزها هم در طب سنتی برای کنترل دیابت تیپ 1 توصیه شده است.
به نقل از «healthline» مبتلایان میتوانند برای درمان دیابت نوع اول در کنار انسولین از داروهای گیاهی پیشنهادی طب سنتی به عنوان مکمل برای کاهش قند خون استفاده کنند. از جمله داروهای گیاهی پیشنهادی درمان دیابت تیپ 1 در طب سنتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
گیاه بابونهبامیه (پودر بامیه)مریم گلیدارچینکاسنیگزنهبلوبری.
بسیاری از گیاهان دارویی مانند بابونه، بامیه، مریم گلی، دارچین، کاسنی، گزنه و بلوبری در کنار مصرف میوههایی مانند سیب، پرتقال و گربپ فروت و رعایت رژیم غذایی به درمان دیابت نوع ۱ کمک میکند.
طب سنتی مصرف میوههای زیر را هم برای کنترل و درمان دیابت وابسته به انسولین تجویز میکند:
سیبگواواآلو سیاهگیلاستوت فرنگیآووکادوگریپ فروتکیویپرتقالگلابی.
تغییر سبک زندگی و سالمخواری هم از توصیههای علم پزشکی و طب سنتی برای درمان این بیماری است. با کاهش مصرف برنج و جایگزین کردن آن با جو میتوان ورود قند به جریان خون را کنترل کرد. گوشت مصرفی در دیابتیها باید بدون چربی و فقط قسمت سینه مرغ باشد. از آنجایی که ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی در دیابتیها بالاتر است، طب سنتی مصرف گوشت ماهی را توصیه میکند.
دانه کتان از دیگر داروهای گیاهی است که در کنار زردچوبه، روغن زیتون، نان سبوسدار، کلم بروکلی، هویج، انگور قرمز و میوههای قرمز باید در برنامه غذایی روزانه افراد مبتلا به دیابت نوع 1 گنجانده شود.
خوردن برخی میوهها میتواند به کنترل قند خون کمک کند.
درمان جدید دیابت نوع یک چیست؟
پس از سالها تحقیق روی روشهای درمان دیابت تیپ 1، روش درمان جدیدی کشف شده است که نتیجه آزمایش آن روی حیوانات مثبت بوده است. اگر درمان جدید دیابت نوع یک روی انسان هم به نتیجه مثبتی ختم شود، شاهد پیشرفت بزرگی برای درمان دیابت تیپ 1 خواهیم بود.
در این روش درمان جدید که از بتادرمانی و سلولهای بنیادی کمک گرفته شده است دیگر خبری از تزریق مداوم انسولین نخواهد بود. سلولهای بنیادی بدن خود بیمار به کار میافتند و هورمونهایی را به صورت طبیعی تولید میکنند که به درمان دیابت تیپ 1 ختم میشود. درواقع، سلولهای بنیادی، انسولین تولید میکنند و میزان تزریق انسولین به صورت دستی کم میشود.
دیابت نوع ۱ هنوز درمان قطعی ندارد، با مصرف انسولین و دیگر داروها، پیوند پانکراس، رعایت رژیم غذایی، ورزش و کنترل وزن و برخی روشهای طب سنتی میتواند قند خون را کنترل کرد.
عوارض دیابت نوع یک
کتواسیدوز دیابتی و افت قند خون دو مورد از شایعترین عوارض دیابت نوع یک هستند. افت قند خون زمانی روی میدهد که میزان قند خون بهشدت پایین میآید یعنی وقتی که میزان انسولین در بیشترین حالت قرار بگیرد. این حالت معمولا در مواقع گرسنگی زیاد یا بعد از ورزش شدید اتفاق میافتد.
کتواسیدوز شرایط جدی و خطرناکی است که در ان بدن انسولین کافی ندارد. علائم و نشانههای آن شامل این موارد میشوند:
تنفس سریعخشکی پوست و دهانسرخ شدن صورتتنفس بو دارحالت تهوعدرد معده یا استفراغ.
به علاوه اینکه، بالا رفتن میزان قند خون ممکن است به اندامهای مختلف بدن آسیب برساند. از دیگر عوارض ابتلا به دیابت نوع یک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش ریسک حمله قلبیاختلال در بینایی مثل کوریآسیب عصبیعفونت پوستی بخصوص در پاها که ممکن است در موارد شدید منجر به قطع عضو شودآسیب کلیوی.
نوروپاتی دیابتی هم از عوارض عصبی ناشی از ابتلا به دیابت است که معمولا در پاها روی میدهد. بریدگیهای کوچک روی کف پا به زخمهای عفونی شدید تبدیل میشوند به خصوص اگر میزان قند خون کنترل نشود، چراکه فرد بیمار بریدگیها را نمیبیند و حس نمیکند پس کاری هم برای درمانش انجام نمیدهد. نوروپاتی میتواند منجر به ایجاد زخم پای دیابتی شود. به همین دلیل حتما باید پاهای مبتلایان دیابتی به صورت منظم معاینه شود. در صورت مشاهده هرگونه زخم و بریدگی روی پاها بلافاصله پزشک متخصص را در جریان بگذارید.
نوروپاتی دیابتی یکی از عوارض دیابت است که میتواند منجر به زخم پای دیابتی شود.
عوارض دیابت نوع ۱ در مردان چیست؟
یکی از شایعترین عوارض دیابت نوع یک در مردان، از بین رفتن سلامت جنسی است. اختلال نعوظ، آسیب دیدگی سیستم عصبی خودمختار، انزال برگشتی، مشکلات ادراری و دستگاه تناسلی از جمله عوارض دیابت نوع 1 در مردان هستند.
عوارض دیابت نوع ۱ در زنان چیست؟
ریسک ابتلا به بیماری قلبی در زنان مبتلا به دیابت چهار برابر است، در حالی که این رقم در مردان فقط دو برابر است. به علاوه اینکه عوارض بعد حمله قلبی در زنان دیابتی شدیدتر است. کوری، بیماریهای کلیوی و افسردگی از عوارض دیابت تیپ 1 در زنان هستند. مشکلات جنسی را هم میتوان از دیگر عوارض دیابت تیپ 1 در خانمها دانست مانند عفونت واژینال، سوزش و خارش، ترشحات واژینال، درد حین رابطه جنسی، عفونت ادراری، اختلال جنسی، سندروم تخمدان پلیسیتسیک و اختلال در قاعدگی.
راهی برای پیشگیری از دیابت نوع یک وجود دارد؟
دیابت تیپ یک نوعی بیماری خودایمنی است که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلولهای سالم تولیدکننده انسولین در لوزالمعده حمله میکند. وقتی این حمله اتفاق میافتد، دیگر سلولهای بتا قادر به تولید انسولین نخواهند بود و قند خون بالا میرود. کمبود ویتامین D از جمله عللی است که احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد. یکی از روشهای پیشگیری از دیابت نوع یک تامین ویتامین D کافی مورد نیاز بدن است که از طریق آفتاب، مصرف منابع ویتامین D مثل ماهی، پنیر و زرده تخممرغ است.
برای پیشگیری از دیابت نوع یک در کودکان باید مراقب وزن کودک باشید. افزایش وزن و چاقی شکمی یکی از علل اصلی مقاومت انسولینی محسوب میشوند. انجام ورزش منظم، سبک و رژیم غذایی سالم هم از دیگر مواردی هستند که به پیشگیری از دیابت نوع یک در کودکان کمک میکنند.
دیابت نوع ۱ نوعی بیماری خودایمنی است که با تامین ویتامین دی کافی، وزن مناسب، ورزش و رژیم غذایی سالم تا حدودی میتوان از ان جلوگیری کرد.
ریسک فاکتورها یا عوامل خطر ابتلا به دیابت نوع ۱
عوامل خطر ابتلا به دیابت نوع ۱ متعددند، اما بهطورکلی موارد زیر را میتوان از جمله ریسک فاکتورهای ابتلا به این بیماری دانست:
سابقه خانوادگی: دیابت گاهی به خاطر انتقال ژنی به وجود میآید. وجود فرد مبتلا به دیابت مثل پدر، مادر، خواهر یا برادر در خانواده، احتمال ابتلا به دیابت تیپ1 را افزایش میدهد.سن: احتمال ابتلا به این بیماری در هر سنی وجود دارد، اما در کودکی و نوجوانی شیوع بیشتری دارد.جغرافیا: احتمال ابتلا به دیابت نوع ۱ در مناطق با آب و هوای شمالی بیشتر است.ویروس: ابتلا به برخی ویروسها باعث تحریک سیستم اسیستم خودایمنی جزایر لانگرهاس میشود و احتمال ابتلا به دیابت نوع یک را افزایش میدهد.
آیا دیابت نوع یک ارثی است؟
همان طور که پیشتر اشاره شد، دیابت تیپ ۱ بیشتر در کودکان مشاهده میشود بین سنین ۴ تا ۶ سالگی و نوجوانان بین ۱۰ تا ۱۴ سالگی. ژنتیک یکی از عوامل ابتلا به دیابت نوع یک محسوب میشود، اما تاثیر چندان پررنگی ندارد. هرچند در صورتی که یکی از بستگان درجه یک به این بیماری مبتلا باشند، ریسک ابتلا به دیابت نوع ۱ از طریق ژنتیکی چندبرابر بیشتر میشود.
در دیابت نوع ۱ بدن انسولین تولید نمیکند اما در نوع ۲ سلولها به انسولین پاسخ نمیدهند.
فرق دیابت نوع یک و دو
دیابت یکی از شایع ترین بیماری های غدد است که دو نوع اصلی دارد، دیابت نوع یک و دو که هر کدام علائم و نشانههای مشابهی دارند و به مرور زمان عوارض و مشکلات یکسانی برای فرد مبتلا ایجاد میکنند، اما در عین حال دو بیماری کاملا متفاوت از هم هستند. دیابت تیپ 1 در حالتی ایجاد میشود که بدن فرد بیمار خودش قادر به تولید انسولین مورد نیاز نباشد. در نتیجه بیمار برای زنده ماندن باید انسولین مصرف کند تا گلوکز انباشته شده در جریان خون را به سمت سلولها ببرد.
در افراد مبتلا به دیابت تیپ 2، سلولها دیگر به انسولین پاسخ نمیدهند. بدن سعی میکند گلوکز را از خون به سمت سلولها ببرد درحالیکه میزان هورمون انسولین کافی در بدن وجود دارد. درنهایت، بدن دیگر اصلا انسولینی تولید نمیکند.
دیابت تیپ 1 بهسرعت پیشروی میکند و علائم و نشانههای آشکاری دارد، اما در مبتلایان به دیابت نوع دوم، سالها طول میکشد تا بیماری بروز پیدا کند. در حقیقت، ممکن است فرد مبتلا به دیابت تیپ دو تا زمانی که عوارض بیماری مشخص نشود نداند که به دیابت مبتلا است. علل بروز دیابت نوع یک و دو متفاوت است و فاکتور ریسک متفاوتی هم دارند.
در دیابت نوع ۱ بدن نمیتواند انسولین تولید کند، اما در نوع ۲ سلولها به انسولین مقاوم شدهاند و در نتیجه بدن انسولین کافی تولید نمیکند. میتوان گفت دیابت نوع ۱ خطرناکتر از نوع ۲ است.
دیابت نوع یک خطرناک است یا دو؟
بدن افراد مبتلا به دیابت تیپ 1 نمیتواند انسولین تولید کند، اما در افراد مبتلا به دیابت نوع دو، بدن انسولین تولید میکند، اما به میزان کافی نیست. دیابتیهای تیپ 1 باید برای جبران کمبود، انسولین تزریق کنند، اما دیابتیهای تیپ 2 به تزریق نیاز ندارند و با روشهای دیگری انسولین مورد نیاز بدن را تامین میکنند.
بیماران مبتلا به دیابت تیپ 1 در مقایسه با نوع دوم طول عمر کوتاهتری دارند. میتوان گفت که نوع یک نسبت به نوع دو خطرناکتر است و احتمال مرگومیر بالاتری دارد، البته به لطف پیشرفت علمی، روشهای جراحی و غیرجراحی برای درمان هر دو نوع دیابت یک و دو به وجود آمدهاند.
سوالات متداول شما
در این بخش سعی میکنیم به سؤالات باقیمانده کاربران در مورد دیابت نوع ۱ پاسخ دهیم. اگر سؤالی دارید که در این مطلب پاسخی برای آن پیدا نکردهاید، لطفا سؤال خود را در انتهای این صفحه برای ما کامنت کنید تا کارشناسان ما در اولین فرصت به آن پاسخ دهند.
آیا دیابت نوع یک شانس ابتلا به بیماری های پوستی را افزایش می دهد؟ دیابت باعث تغییر و اختلال در رگهای خونی میشود و نتیجه این تغییرات میتواند مشکلات و بیماریهای پوستی مثل درموپاتی دیابتی ایجاد کند. در درموپاتی دیابتی، لکههای قهوهای روشن پوستپوستهای روی پوست بدن ظاهر میشوند. آیا دیابت نوع یک درمان قطعی دارد؟ افراد مبتلا به دیابت نوع 1 میتوانند سالهای سال زنده بمانند و زندگی سالمی داشته باشند. تنها نکته مهم رعایت میزان قند خونشان است که همیشه باید در محدوده مشخصی باشد که پزشک تعیین میکند. دیابت تیپ 1 درمان قطعی ندارد و فرد تنها با رعایت رژیم غذایی، ورزشو تزریق انسولین میتواند بیماری را کنترل کند. با مراجعه به یک دکتر داخلی خوب و دریافت مشاوره دارویی برای دیابت روند درمانی را آغاز کنید. استرس و دیابت نوع یک چه ارتباطی دارند؟ در مواقع استرس، فرد مبتلا به دیابت نوع یک سختتر میتواند قند خونش را کنترل کند. هرچند استرس روی میزان قند خون تاثیر می گذارد، اما نمیتوان آن را عامل ابتلا به دیابت نوع یک دانست. وقی بدن دچار استرس میشود، هورمونهایی مثل آدرنالین و کورتیزول منتشر میکند که باعث بالا رفتن انرژی در فرد میشود، اما همین هورمونها باعث اختلال در انسولین شده و اجازه نمیدهند که درست کارش را انجام دهد یعنی حالت مقاومت انسولینی به وجود میآید. وقتی هم انرژی وارد سلولها میشود، میزان قند خون بالا میرود. بالا رفتن بیش از حد قند خون هم مساوی با هیپرگلیسمی است. اگر استرس برطرف نشود، قند خون همچنان بالا میماند و ریسک عوارض دیابت چندبرابر میشود. این وضعیت روی خلقوخو و ظاهر فرد هم تاثیر گذاشته و سلامت عاطفی فرد را به خطر میافتد. دیابت نوع یک و لاغری چه تاثیری روی هم دارند؟ هرچند که ابتلا به دیابت نوع یک هیچ ارتباطی با لاغری ندارد، اما کاهش وزن باعث میشود که ریسک عوارض دیابت نوع ۱ را به حداقل برسانید و شاید میزان تزریق انسولین هم کمتر شود. در مبتلایان به دیابت نوع ۲، کاهش وزن حدودا ۵ درصدی تاثیر بسزایی در سلامت کلی بیمار دارد. دیابت نوع یک در چه سنی بروز می کند؟ دیابت تیپ 1 بیشتر در کودکی بین سن ۴ تا ۶ سالگی یا در نوجوانی بین ۱۰ تا ۱۴ سالگی بروز پیدا میکند، البته احتمال ابتلا به این بیماری در هر سنی وجود دارد. دیابت نوع یک و ازدواج چه ارتباطی دارند؟ رابطه خاصی بین دیابت تیپ 1 و ازدواج وجود ندارد. یعنی ازدواج با مبتلایان به این بیماری هیچ مانعی ندارد و تفاوتی با افراد سالم ندارند تنها فرق آنها این است که همسر دیابتی باید تا آخر عمر انسولین تزریق کند. به علاوه اینکه دو نفر باید روشهای کنترل بیماری را بدانند و سبک زندگی سالمی در پیش بگیرند. برای درمان دیابت تیپ 1 رژیم بگیریم؟ چیزی به اسم رژیم غذایی دیابتی برای دیابت نوع یک وجود ندارد، اما به طور کلی، بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 باید از رژیم غذایی سالمخواری تبعیت کنند، غذاهای سالم با چربی اشباع شده کمتر، قند و نمک کمتر تا بهتر بتوانند چربی خون را کنترل کنند. رژیم غذایی مدیترانهای بهترین نوع رژیم غذایی برای مبتلایان به دیابت تیپ 1 است، چراکه سرشار از مواد مغذی، سبزیجات تازه، میوه، چربی گیاهی، مغزها، ماهی و گوشت و لبنیات است. برای درمان دیابت تیپ 1 به چه پزشکی مراجعه کنم؟ برای درمان دیابت تیپ 1 باید به متخصص دیابت یا همان متخصص غدد مراجعه کنید. متخصص غدد در زمینه غدد درونریز تخصص دارد و در حوزه درمان دیابت آموزش میبیند. عوارض مصرف انسولین در دیابت تیپ 1 چیست؟ بیماران مبتلا به دیابت تیپ 1 برای کنترل بیماری ملزم به تزریق مداوم انسولین هستند. هرچند که مصرف انسولین به کنترل میزان قند خون در دیابتیها کمک میکند، اما در بلند مدت عوارضی هم در بیمار ایجاد میکند. از عوارض شایع مصرف انسولین در دیابت تیپ 1 میتوان به افزایش وزن، هیپوگلیسمی، ادم، لیپودیستروفی، حساسیت و آلرژی به انسولین، هیپوتانسیون وضعیتی و مقاومت انسولینی اشاره کرد. میزان شیوع دیابت نوع یک چقدر است؟ نزدیک به ۱.۶ میلیون نفر از افراد ۲۰ سال به بالا در آمریکا به دیابت تیپ ۱ مبتلا هستند یعنی حدود ۵.۷ درصد. تکرر ادرار چه زمانی نشانه دیابت نوع یک است؟ یکی از شایعترین نشانههای ابتلا به دیابت تیپ 1، تکرر ادرار در طول روز و حتی شبها است. زمانی که میزان قند خون از حد طبیعی در مبتلایان به دیابت بیشتر میشود، کلیهها مجبورند که بیشتر کار کنند تا قند اضافی را دفع کنند. نتیجه این اتفاق، تکرر ادرار خواهد بود. تکرر ادرار گاهی تا حدی میرسد که فرد دیابتی مجبور است چهار تا هفت بار یا بیشتر در طول روز دفع ادرار داشته باشد.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
دیابت تیپ 1 بیماری مزمنی است که در آن بدن نمیتواند انسولین تولید کند و در نتیجه میزان قند خون بدن را کنترل کند. دیابت تیپ 1 قابل پیشگیری نیست و علت بروز آن هم مشخص نیست. هر چه تشخیص بیماری زودتر صورت بگیرد، درمان و کنترل آن هم راحتتر خواهد بود و احتمال ایجاد عوارض بیماری کمتر میشود. سبک زندگی سالم، رژیم غذایی مناسب، ورزش منظم و رعایت تزریق دقیق انسولین از جمله موارد مهمی هستند که به کنترل دیابت تیپ 1 در بیماران کمک میکنند. شما میتوانید با دریافت مشاوره آنلاین و یا حضوری از دکتر غدد یا دکتر داخلی در دکترتو، روند درمانی خود را پیش بگیرید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
منبع: نی نی نیوز